DD Ovansiljan - onsdag 17 januari 2001

Peter Nygren har i dagarna fått hem den nytryckta boken om Långö liebruk, ett stycke älvdalsk industri- och kulturhistoria.

FOTO: MATS LARSPERS
Nu har boken om Långö bruk kommit ut

ÄLVDALEN
Föreningen Långö Bruk verkar för att området runt det gamla liebruket i Långön, Älvdalens kommun, ska restaureras och dess minne bevaras.
Genom EU-bidrag har en del arbeten skett både på dokumentationssidan och på plats ute vid den gamla bruksplatsen.
Målet är satt vid att restaurera någon av byggnaderna i ursprungligt skick och hålla guidade visningar för allmänheten.

Nyligen togs ett avgörande steg för att göra brukets historia känt, då boken Långö bruk Ett industrisamhälle i vildmarken utkom på Älvdalsförlaget Juts Böcker.

Föreningen presenterar boken på sin hemsida, www.langobruk.nu, med en del utdrag från de 136 sidorna. Boken har försetts med 82 bilder av uteslutandegammalt datum. Det senaste av fotografierna togs 1959 och var den enda bilden som gick att hitta från Holmen som bildas i skärningspunkten mellan

Rotälven och Skiån. Holmen var en del av bruksmiljön såtillvida att arbetarbostäderna var belägna där runt en brunn och en dansbana.

Bråttom med bro

- Ett av de mest brådskande projekten just nu är att bygga en bro ut till Holmen. I nuläget går det över huvud taget inte att ta sig ut dit. Vi behöver sakkunnig hjälp och arbetskraft som kan ställa upp så att vi får bron klar till våren då vi beräknar att börja visa det som återstår av bruksmiljön för allmänheten, säger Peter Nygren, ordförande i föreningen Långö bruk.

I dag har föreningen ett 80-tal medlemmar som stöder dokumentationen och bevarandet av resterna efter en av Älvdalens största industrier. En del av verksamheten går ut på insamling av information och fotografier från Långö-epoken som upphörde i början av 1900-talet. Det material som hittills samlats in ledde fram till bokutgivningen, men på hemsidan poängteras att det inte innebär att efterforskningarna har upphört.

Att boken blev inbunden var närmast en slumpens orsak. Först tog den beställda papperssorten slut på tryckeriet, sedan sinade även limmet på bokbinderiet. Med EU-bidrag täcktes tryckkostnaden på drygt 50 000 kronor för 1 000 exemplar som nu distribueras till olika butiker i Älvdalens kommun.

Broschyr blev bok

- Vi skulle göra en broschyr som kunde användas som guide för besökande vid bruksområdet. Men det visade sig att vi hade så mycket material att det inte gick att banta ner till några få sidor. På så sätt växte boken fram, berättar Peter Nygren.

Spår av den tilltänkta guidebroschyren kan upptäckas i kapitelindelningen, som efter en kort bakgrundshistoria övergår till en rundtur på Långö-området. Med hjälp av lite fantasi, en del berättelser från förr, och en hel del bilder guidas besökaren runt i det område som en gång sjöd av liv och rörelse. Det börjar vid ingången till bruket, där ägaren patron Westerdahl på eget inititativ lät bygga en skola. Via herrgården, industrilokalen och bron över Hjulbäcken går färden vidare till Holmen och kolgården, Kråkslotten och Nybruket.

Verksamheten vid bruket presenteras i detalj, följt av en personbeskrivning av brukspatron Carl Erik Pettersson med "pettersoniania" - en stark profil som det bevarats många anekdoter om. Många utdrag ur originaldokument presenteras tillsammans med övriga källor, där Älvdalens sockens historia av Severin Solders spelat en viktig roll.

MATS LARSPERS

070-5631860

mats.larspers@daladem.se