Älvdalsnytt

Letar du Studentskylt? Klicka här!

 

Samlade nyheter om Älvdalen

Här är det bäst att bo 2009


Med hjälp av 30 variabler har Fokus för fjärde året i rad rankat alla Sveriges 290 kommuner för att svara på frågan: Var är det bäst att bo?

»Ze fishing iz perfect«, säger Christian Reithmayer från München förnöjt där han står i Österdalälven med vatten upp till bröstet. Och nog visar Älvdalen upp sitt allra ljuvaste ansikte den här söndagsmorgonen. Den friska älven flyter fram i solen, fiskelinorna vispar över vattnet och från en hage intill bräker lammen. Strax gör Åsa Blomqvist upp en brasa och steker älvdalska kålbullar över öppen eld. Hade det bara nappat vore fisketuren fulländad.

Det är fler än Christian Reithmayer som har hittat till Älvdalen, den kommun som i år toppar avdelningen »Kultur och fritid« i Fokus rankning.

Publicerad 12 juni, 2009 Fokus.se
Text Lisa Bergman Research: Jon Tilegård och Gustaf Blomberg

Läs mer på FOKUS.SE

 

Spjutmosjön har Dalarnas bästa rastplats

En rastplats i varje län har utsetts till länets bästa. I Dalarna är det rastplatsen vid Spjutmosjön, 2 mil söder om Älvdalen, som fått utmärkelsen "Länets bästa rastplats 2008". På bilden skruvas skylten med utmärkelsen upp på väggen till servicebyggnaden vid rastplasen av Lennart Kjellin och Bosse Larsson från Motormännens lokalklubb Dalarna, allt under överinseende av Peo Brandt från Älvdalens kommun och Anders Rytter från PEAB.
Några gånger per år gör Motormännen en kontroll av rastplatserna i Sverige. Det man tittar speciellt på är skötseln, men också andra bedömningar görs, t ex hur välkomnande rastplatsen är, läget i förhållande till stora vägen, tillgängligheten etc.

Det är ett välkänt faktum att om rastplatsen är lätt att nå från vägen, ja, då stannar man till, och kanske passar på att vila en stund, något som är ett viktigt led i "nollvisionen". Vägen, bilen, omgivningen, möjlighet till rast, är alla saker som påverkar hur vi beter oss i trafiken, berättade Lennart Kjellin.
Spjumosjöns rastplats är perfekt i alla avseenden.

Detta är andra gången på kort tid som en rastplats i Älvdalens kommun fått utmärkelsen. 2006 utsägs nämligen rastplatsen vid Lomkällan i Särna till länets bästa. Och den är lika bra fortfarande.

www.alvdalen.se
Anders Barke
anders.barke@alvdalen.se 0251-80 456


6000:- om du pratar Älvdalska i nian

Älvdalens Musik- och Motorfestival växer

Storsatsning på Idre golf

Fjärrvärmen kan ge längre fotbollssäsong

Larz-Kristerz deltar i SVT's Dansbandskampen

Världens största armborst nu på plats i Älvdalen

Tyskt granatkastarsystem vintertestas i Älvdalen

Stugförmedlare storsatsar i Dalarna

Ernst Kirchsteiger designar golfhotell i Idre

Larz-Kristerz i TV4 Nyhetsmorgon

Norska F 16-plan kan komma att öva i Trängslet

Biblioteket utvecklas med Älvdalsk YouTube

Rekordmånga startar företag i Älvdalen

Orreforsglas och Älvdalsporfyr blir lyxkonst

Studieflit gav Mattias medalj

6000:- om du pratar Älvdalska i nian
ÄLVDALEN Dalarnas Tidningar 081217

Alla skolelever i Älvdalen som pratar älvdalska aktivt kommer att få ett stipendium på 6 000 kronor när de slutar nionde klass. Om de pratar älvdalska. Även eleverna i klass 6 och klass 3 och dalskar kommer att premieras.

Det är Älvdalens Besparingsskog som beslutat att bekosta ett nytt stipendium för att om möjligt försöka få fler unga att använda det hotade språket älvdalska.

Iden till stipendiet kommer från föreningen Ulum Dalska som i 25 års tid kämpat för det hotade språkets överlevnad. Och Besparingsskogen har nu beslutat att finansiera stipendiet som heter Älvdalens Besparingsskogs språkstipendium Ulum Dalska.

Alla elever som uppfyller kriterierna kommer att belönas. De som slutar klass tre kommer att få ett diplom och en blomma. De som slutar klass sex får 500 kronor. Men den stora belöningen kommer för dem som slutar nian; de får hela 6 000 VAR kronor av Besparingsskogen.

Förutsättningen är att man pratar älvdalska aktivt och med flera personer och det ska verifieras med intyg från vuxna. De som slutar nian ska dessutom bevisa det i ett samtal med stipendiekommittén.

Redan till nästa års skolavslutning är det meningen att stipendierna ska delas ut första gången.

Ulum Dalskas ordförande Gösta Larsson är mycket glad och tacksam för att Besparingen nu ställer upp med pengar till detta stipendium.

- Det här är den bästa present vi kan få inför 25-årsjubileet i Ulum Dalska nästa år, säger han.

- Vi tror att dessa stipendier kan stimulera användningen av älvdalska. Vi hoppas att de vuxna nu blir ännu mer noga med att prata älvdalska med barnen och att stipendiet blir en "morot" för barnen att verkligen använda vårt unika och fina språk.

Även Jordägarnämndens ordförande, Roland Back, är glad att man nu kan stödja också det älvdalska språket genom att finansiera det nyinrättade stipendiet.

- Vi hoppas att detta stipendium ska främja språkets överlevnad och hoppas att det ska användas mer.

Om hälften av niorna nästa år klarar kriterierna, så kostar stipendiet Besparingsskogen 180 000 kronor. Sett till att Besparingen nästa år delar ut 57 miljoner i bidrag så är det en överkomlig summa. Ökar kostnaderna så ökar antalet personer som pratar älvdalska och det är just detta som är målet med stipendierna som nu införs.
Björn Rehnström
bjorn.rehnstrom@dt.se

Inslag i TV4 GävleDalarna 081217

 

Älvdalens Musik- och Motorfestival växer

Älvdalens musik och motorfestival tar nu steget till en internationell motorträff och blir även Motorarrangemanget Wheels Nationals Älvdalen 2009!
 Älvdalens musik och motorfestival genomfördes för första gången vecka 32 2002 och har därefter genomförts årligen i en allt större storlek på arrangemanget.
 Motorarrangemang, mängder av musik och kringaktiviteter har varit grundinnehållet ända sedan starten, och har årligen sedan 2002 arrangerats av grundarna Niklas Nouvel och Torbjörn Wallin.
Till deras hjälp har flera hundra ideella funktionärer, ett 50 tal företag samt 15 föreningar ställt upp.   
 Nu har tidningen Wheels Magazine och Älvdalens musik och motorfestival bestämt sig för att man "slår sina påsar ihop"!
 Målsättningen är nu att gemensamt bygga upp en internationell bilträff för familjer.  
 Wheels Magazine är Skandinaviens största tidning för entusiaster kring gamla amerikanska bilar.
 Wheels Magazine arrangerar också de internationellt kända bilträffarna: Wheels Nationals i Stockholm (och Stockholm Cruising), Umeå och Varberg.
 Nu utökas Wheels Nationals den kommande sommaren till en fyrklöver!
 Wheels Nationals Älvdalen-ett familjearrangemang kring motor och musik.
För att säkerställa denna storsatsning har Wheels Nationals i Sthlm tvingats flytta till vecka 33!
 -Det faktum att Wheels Magazine beslutar att flytta en av Europas största och mest inarbetade bilträffar visar om något att man menar allvar med denna storsatsning säger Niklas Nouvel! 
 Ambitionen är också att locka den Europeiska bilbyggareliten till Älvdalen och bygga vidare på det stora familjearrangemang som redan finns på orten den aktuella helgen.
Familjer kommer även fortsatt att vara basen för arrangemanget. 
 Beräkningar pekar på att Älvdalen hade närmare 15 000 personer efter Dalgatan vid crusingen lördag vecka 32 sommaren 2008. 
 Nu spänner arrangörerna bågen gemensamt för att nå 25 000 personer i Älvdalen den aktuella helgkvällen i början av augusti. 
 En annan målsättning är att ta steget från att vara en stor Svensk musik och motorträff till att bli en internationell bilträff på ett par års sikt.
 Denna satsning innebär också att arrangemanget växer vidare till att starta redan i början av vecka 32 med tyngdpunkten med Wheels Nationals Älvdalen under veckoslutet.
 Wheels Magazine har redan nu 9 månader i förväg börjat marknadsföra arrangemanget mot alla 100 000 tals motorentusiaster i Skandinavien.
 Man har också tagit kontakt med lokala campinguthyrare i Älvdalen för att försöka säkerställa att boende och campingvolymerna ska räcka till den aktuella helgen.  
Från arrangörshåll är vi självfallet både stolta och lyckliga över att vi lyckats locka med en så stor och erkänd medarrangör som Wheels Magazine till Älvdalen säger Niklas Nouvel, en av arrangörerna.

 


Hotellet kommer att ligga alledeles intill golfbanan. //Illustration: Idre Golf Ski & Spa

Storsatsning på Idre golf

TIDNINGEN SVENSK GOLF

Det ska bli ett golf-, spa- och skidhotell med 100 rum, Ernst Kirschsteiger ska inreda och golfbanan ska byggas ut. Det smids planer för 200 miljoner kronor för Idres framtid. Senast 2011 ska allt vara klart, och den utbyggda banan spelbar.
Vidare i artikeln


I år utsågs den till Årets golfklubb, och 2005 hette utmärkelsen Sveriges vackraste golfbana. Idrefjällens GK har fått sin beskärda del av uppmärksamhet för att vara en 18-hålare långt från storstaden. Och mer ska det bli.

Nu planeras för fullt för en storsatsning på både banan och orten. Företaget AB Idre Golf Ski & Spa ska bygga ett golf- och spahotell på banan och banan i sig ska byggas ut från 18 hål till 27. Tre niohålsslingor ska turas om att utgöra dagens 18- hålsrond, och alla 27 hål ska hålla samma höga klass. Det är den svenske bandesignern Johan Benestam som står bakom den nya delen av banan.

Varför just Idre?
- Vi har alla anknytning till Idre, och dessutom är det väldigt vackert här, det finns bra skidåkning och bra golf, säger Mats Johnson, som är projektledare och en av delägare i bolaget som ligger bakom satsningen.

Totalt 200 miljoner kronor kostar satsningen, och pengarna kommer dels från privata investorer men också bland annar från statliga Nutek. Dagens medlemmar i Idrefjällens GK kommer dock inte att drabbas, enligt Johnson.

Tv-kände Ernst Kirschsteiger ska stå för inredningen, hotellet ritas av arkitekt Per Öberg och företaget Raison d'Etre står för idéerna kring hur spa-delen ska se ut. Det är för övrigt samma företag som just nu jobbar med en spa-del för Grand Hotel i Stockholm samt var inblandade i uppfräschningen av Hotell Tylösands spa i Halmstad.

En förhoppning från AB Idre Golf Ski & Spas sida är att en parallell satsning ska gå vägen. Det är företaget Idre Himmelfjäll som just nu förbereder för ytterligare en skidanläggning i orten. Denna anläggning kommer då att ligga närmare än befintliga Idre Fjäll, och både golf- och skidanläggningen tror sig ha nytta av varandra. Skidanläggningen är intresserad av bra kommunikationer, eftersom företaget ska bygga övernattningsmöjligheter där och vill locka golfande gäster att bo hos dem på somrarna. Och vice versa för golfhotellet.

- Vi får väl se hur det går. Jag hoppas det går bra för dem, för vi har ett bra samarbete. Det ligger visserligen fyra kilometer bort, så det blir kanske svårt att hitta någon liftlösning. Men det blir troligen nya vägar i alla fall, säger Mats Johnson.

Det återstår en del innan bygget av nya golfanläggningen i Idre kan påbörjas. Först ska detaljplanen hanteras av kommunen, och efter årsskiftet kan frågan hamnas hos kommunfullmäktige. Sedan är det fråga om bygglov och annat, innan det är dags att leta entreprenör för bygget.

- Det kan vara klart 2010, eller åtminstone senast 2011, säger Mats Johnson.

Av: Karin Klarström - 2008-11-10

Fjärrvärmen kan ge längre fotbollssäsong
ÄLVDALEN Dalarnas Tidningar

Med värmeslingor från fjärrvärmerören som passerar några meter från fotbollsplanen kan fotbollssäsongen i Älvdalen förlängas med upp till två månader. Kommunen förskotterar kostnaderna, men ska få tillbaka pengarna.

Oxberg/Älvdalen Åsens FF håller just nu på att anlägga en ny fotbollsplan invid den gamla och vill gärna ha värmeslingor nedlagda innan den nya planen slutförs. Därmed kan föreningen få en förlängning av säsongen med upp till två månader.

Föreningen har nu tillskrivit kommunen och fått beslut på att den går in som partner i Projekt planvärme.

Kommunens insats blir i första hand att bekosta värmeslingorna, men de pengarna lovar föreningen att kommunen ska få igen. Detta eftersom O/ÄÅ FF söker bidrag från både Svenska Fotbollförbundet, Allmänna arvsfonden och Sparbanksstiftelsen i Dalarna. Och om kommunen är delägare till projektet ökar chanserna att få bidrag, menar föreningen. Skulle föreningen inte få alla bidrag den söker, så kommer den att ta banklån på det som fattas för att kunna betala tillbaka till kommunen.

Med en uppvärmd plan skulle föreningen kunna starta träning på gräsplan hemma, utan att behöva dyra och miljöförstörande resor till närmaste gräsplan i Oxberg eller konstgräsplan i Mora.

En uppvärmd plan skulle också kunna hyras ut till gästande lag och försäsongscuper, vilket Älvdalen skulle kunna bli ensamma om att erbjuda. På det sättet hoppas föreningen kunna tjäna pengar på projektet.

Föreningen räknar med att få pengar också från annat håll. Av totalkostnaden på drygt en miljon kronor räknar föreningen med att kommunen behöver förskottera värmeslingorna, pengar som O/ÄÅ FF säger att kommunen ska få tillbaka från bland annat Fotbollförbundet.

Kommunstyrelsen beslutade på tisdagen i förra veckan att förskottera inköp av rören för 420 000 kronor.

Larz-Kristerz deltar i SVT's Dansbandskampen

Dansbandet Larz-Kristerz från Älvdalen kommer i höst att som enda dalaband delta i SVT:s nya stora lördagsunderhållning ”Dansbandskampen”. Programmet, som produceras av Baluba, kommer att ledas av den välbekanta Peter Settman som vi redan förknippar med musikaliska lek- och tävlingsprogram som t ex ”Så ska det låta”, och sänds som sagt på lördagar, mellan kl 20.30 och 22.00. Tävlingen är uppbyggd som ett Herren på täppanspel där 5 orkestrar deltar i varje program.
Under programmets gång får TV-tittarna ringa in och rösta på sina favoriter, 2 band går vidare till nästa program där det kommer in 3 nya utmanarband.
Programserien inleds den 18 oktober och Larz-Kristerz kommer in i program 2 som går av stapeln lördagen den 25 oktober. Totalt blir det 9 program i serien och det nionde blir då den stora finalen den 20 december.

Världens största armborst nu på plats i Älvdalen

Nu är det på plats. Världens största armborst finns nu på plats i Älvdalen.
Vid södra infarten till Älvdalens kyrkby står det  nu och pekar mot skyn. 12 m högt och 5 ton tungt!
Armborstet ska nu kompletteras med informationstavlor och belysning. Hela skapelsen invigs högtidligen vid en officiell ceremoni under Vasaloppsveckan. Söndag 24/2 kommer det att ske. Klockslag meddelas senare.

Världens största armborst på plats i Älvdalen

Armborstet finns med i Älvdalens kommunvapen.  Kommunvapnet var tidigare Älvdalens sockenvapen. Vid kommunsammanslagningen Älvdalen, Särna och Idre 1971 blev det kommunens symbol på brevpapper, visitkort och handlingar. Vapnet registrerades den 17 maj år 1991 som kommunvapen.

KOMMUNVAPNET
"I fält av silver ett rött treberg, belagt med ett armborst av silver, och däröver en av en vågskura bildad blå ginstam, belagd med en lie av silver."

Så beskrivs kommunvapnet, som ansluter till både forntid och nutid. Lien, hämtad ur socknens 1600-talssigill, syftar på myrmalmshantering och smide. Armborstet, som i dessa trakter använts längre än på andra håll i landet, symboliserar försvarsvilja och jakt. Vågskuran hänför sig till den forsande älven och treberget på både skogen och bergen med sin mjuka utformning. Vapnet registrerades den 17 maj år 1991 som kommunvapen.
Kommunvapnet finns också i "naturlig" storlek på östra väggen i kommunalhusets sessionssal, med ett riktigt armborst.

Klicka här om du vill veta mer om Älvdalens kommunvapen.

Anders Barke
anders.barke@alvdalen.se
0251-80 456

Tyskt granatkastarsystem vintertestas i Älvdalen

FMV assisterar sin tyska motsvarighet BWB i kvalificeringen av ett tysktillverkat mobilt granatkastarsystem.

Tyskt mobilt granatkastasystem, Wiesel2, under vintertester i Älvdalen, foto: Roger Larsson, FMV 
Testerna som pågår från januari till början av mars genomförs i vintermiljö på Älvdalens skjutfält. Här genomför FMV och BWB skjut- och mobilitetsprov i vintermiljö med det mobila granatkastarsystemet Armoured Mortar System 120 mm Wiesel 2. Det är ett mobilt granatkastarsystem och testerna i Älvdalen ingår som en del i kvalificeringen av systemet för opererationer i vintermiljö.

I oktober 2005 fick FMV en förfrågan från tyska BWB om att leda och stödja vintertester med ett tyskt granatkastarsystem ingående i stridsfordonsfamiljen Wiesel 2. Kontraktsskrivningen länderna emellan avslutades i mellandagarna 2005.

-  På skjutfältet i Älvdalen kunde FMV tillmötesgå alla de krav som tyskarna hade för att teckna ett kontrakt med Sverige om att genomföra vintertesterna, säger Roger Larsson, uppdragsledare vid FMV.
 
Förutom ett stort testområde handlar det bland annat om erfaren provledning, kompetent skjutfältsäkerhet, hantering av den tyska övningsammunitionen, markverkstad, tunga transporter, ambulanshelikopter, kvalificerad sjukvårdare. Men också kringutrustning och boende för 30 tyska provtekniker.

FMVs provplats Karlsborg och FÖS/Skövde har fått i uppgift att leda verksamheten och att samordna den tekniska stödverksamheten. Kvalificeringen genomförs i två parallella spår där FÖS i Skövde ansvarar för mobilitetsproven och Provplats Karlsborg för skjutproven.
 

Stugförmedlare storsatsar i Dalarna

ÄLVDALEN Dalarnas Tidningar


 

Det kommer att bli ett ordentligt lyft för stuguthyrarna i Dalarna genom Novasols satsning på området. Det säger Ove Berglund som nu öppnar kontor i Gåsvarv för stugjättens räkning.  Foto: Lars-Erik Klockar

Novasolkoncernen har drygt 21 000 hus i 21 länder. Företaget har 400 anställda. Nu storsatsar stugförmedlaren Novasol i Dalarna. Genom överlåtandet av Destination Dalarna och Särna Campings stugbank utökar stugförmedlaren sin kapacitet i området.

Det handlar alltså om europas största stugförmedlare som nu utökar sin kapacitet med närmare 100 stugor. Totalt förmedlar Novasol drygt 300 stugor i området.

Torbjörn Fredman, Sverigechef för Novasol, säger att Dalarna är ett strategiskt viktigt område och Novasol har under de senaste åren utökat sitt vinterprogram betydligt och ett område som Dalarna gör det möjligt att erbjuda gästerna ett så brett utbud som möjligt.

Novasol kommer att fortsätta sin satsning med flera samarbetspartners i Dalarna. Dessutom genomförs en offensiv marknadsföringskampanj i hela Europa för att locka fler turister till Dalarna även under sommaren.

Torbjörn Fredman anger även att det fiskepogram Novasol erbjuder har stor betydelse i den satsning man gör. Som exempel anges att Kringelfjorden, mellan Särna och Idre, har lika hög beläggning som koncernens hus i södra Sverige under sommaren. Det beror främst på fisket, säger Fredman.

Novasols huvudkontor ligger i Göteborg. Nu öppnar man ytterligare ett Sverigekontor - i före detta Gåsvarvs handel i Gåsvarv. Det kommer att bemannas av Ove Berglund som fram till senaste årsskiftet drev Älvdalens turistbyrå. Han är nu anställd av Novasol och har ett verksamhetsområde som, förutom hela Dalarna, även berör flera grannlän.

I Särna kommer Lena Håkansson att jobba för Novasol, fast mera på konsultbasis.

- Det här betyder ett jättelyft för Älvdalens kommun, inte minst marknadsföringsmässigt. Därtill kostar det inte Älvdalens kommun ett öre, säger Ove Berglund.

Han tillägger att Novasols Sverige-katalog går ut i en halv miljon exemplar. Vinterkatalogen ges ut i 200 000 exemplar och 16 miljoner unika besök görs årligen på den svenska hemsidan.

Sten Widell
sten.widell@dt.se

Publicerad: 2008-01-16 14:46

 

Ernst Kirchsteiger designar golfhotell i Idre

Foto: Nisse Schmidt

IDRE Dalarnas Tidningar

 

Idre Golf och SPA hotell tar nu ett steg mot att förverkligas.
- Vi har nu nått så långt i samtalen med Golfstiftelsen att vi på allvar inleder arbetet med att planera hotellet och golfbanan. Därför tar vi nu hjälp av Ernst Kirchsteiger, säger Mats Johnson, som driver det stora projektet i Idre.

Snön låg djup när tv-profilen Ernst Kirchsteiger och arkitekten Ulf Bergfjord besökte Idre. Golfbanan låg dold under ett metertjockt snötäcke och enda sättet var att pulsa med snöskor.

- Det här är en fantastisk miljö och för min del handlar det om väldigt mycket känsla för det här projektet. Jag hade knappast engagerat mig i det om jag inte sett möjligheterna, säger Ernst Kirchsteiger i en paus.

- Hela Idre är för mig magiskt med sin underbara natur.

På en kulle ser gruppen mot den andra kullen där hotellet planeras.

- Nu är sikten inte den bästa men jag känner väl till området, bedyrar Ernst och får medhåll av arkitekten Ulf Bergfjord.

När projektet initierades tog den lokala arkitekten Håkan Karlström fram en skiss som visar hur det kan bli. Ett hotell med 60 rum i naturanpassad design.

- Det kan mycket väl bli så att vi ansluter till hans tankar när vi nu jobbar vidare. Det som är viktigt är att skapa en byggnad som lockar till besök. Utan tvekan är det naturen här som också kommer att bli den viktigaste inspirationskällan till hur hotellet ska formas, säger Ernst Kirchsteiger.

- Vi vore dumma om vi inte utnyttjade den miljö som finns här i hotellprojektet.

Hotellprojektet bygger på att golfbanan kan köpas loss från golfstiftelsen.

- Vi har en bra dialog med stiftelsen och jobbar vidare för att komma fram till en överenskommelse med dem, säger Mats Johnsson.

Det bekräftas också av stiftelsens ordförande Runo Jonsson.

- Båda parter jobbar nu med att ta fram en del mer konkreta krav, men det hela sker i en positiv anda. Än återstår det en hel del arbete innan vi är överens och det går väl att sammanfatta det hela som att förhandlingarna pågår.

Går det som Mats Johnson hoppas. Då är det dags för Ulf och Ernst att gå från att skissa idéer till att ta fram färdiga ritningar.

- För min del tror jag på det här projektet, säger Ulf och får medhåll av Ernst.


 

Nisse Schmidt
mt.red@dt.se

Publicerad: 2008-01-17 15:19

 

Larz-Kristerz i TV4 Nyhetsmorgon
Måndagen den 14:e Januari

Larz-Kristerz, dansbandet från Älvdalen som med sin speciella förkärlek för 70-talets dansbandsepok som går emot alla trender och regler som gäller för dagens dansband kommer att medverka i TV4 Nyhetsmorgon Måndagen den 14:e Januari.
Larz-Kristerz kommer att framföra 2st låtar i direktsändning samt att det blir lite prat om dansbandsmusiken från det glada 70-talet.
Den 14:e November 2007 släppte vi vår tredje skiva Stuffparty 3 och vi ser en medverkan i TV4 nyhetsmorgon som ett ypperligt tillfälle att marknadsföra vår senaste CD-Skiva. I 6 år har den smågalna orkestern åkt omkring och roat folk i sina utsvängda byxor och glansiga skjortor och en diger repertoar med Flamingokvintettens, Vikingarnas och Jigs, för att nämna några orkestrar, 70-talslåtar. Först i närområdet i norra delarna av Dalarna, men på senare tid har det blivit allt längre och längre turer i alla väderstreck. Den nya skivan har spelats in i Orsa i musikskolans studio.
Skivan innehåller en hel räcka med guldkantande låtar från 70-talet.
Det är jätteskoj att det rullar på som det gör, tycker grabbarna i orkestern. När vi drog igång bandet för 6 år sen skulle det bli en spelning och inget mer. Att det skulle ta sådana här proportioner kunde vi aldrig drömma om. Den som har missat Larz-Kristerz 70-talsdansband och vill veta lite mer kan besöka
orkesterns hemsida på www.larzkristerz.com, naturligtvis ska dom som redan upptäckt L-K gå in på sidan också. Där finns allt man behöver veta om bandet, plus lite som man inte alls behöver veta.

Norska F 16-plan kan komma att öva i Trängslet

ÄLVDALEN Dalarnas Tidningar

Skjutfältschefen kapten Kent Bladfält hoppas på ett ökat nyttjande av skjutfältet och det förefaller som om dörrarna börjar öppnas för att mer och mer släppa in andra nationer att bedriva övningsverksamhet i Trängslet.  F 16 ingår i norska flygvapnet och redan i år kan norskt stridsflyg släppas in över Älvdalens skjutfält. F 16-planet på bilden är dock holländskt.  Foto: Okänd 


Det kan tänkas att norska försvaret kommer att ha övningsverksamhet på Älvdalens skjutfält redan under 2008.Det handlar bland annat om norska F 16-plan som behöver en tummelplats att öva på.- Älvdalen har nog ett av de bästa övningsfälten i Europa, säger överste Rafael Bengtsson vid Arméstaben i Stockholm.

Den 13 i december i fjol var överste Bengtsson i Älvdalen och träffade Älvdalsrådet.
- Jag var där som föredragande för att redovisa hur långt vi kommit i arbetet med att få andra länder att öva i Sverige och kanske närmast i åtanke kommer då Norge som hade representanter på besök i Älvdalen i somras, säger Rafael Bengtsson och tillägger.
- Vi arbetar vidare med de här kontakterna och det som gör Norge speciellt intressant för kommande samövningar är Österdal-Rena garnison som ligger i gränstrakterna mot Sverige och det har som bekant funnits önskemål från visst politiskt håll i Norge att få nyttja Älvdalens skjutfält.
Rafael Bengtsson vill betona att man från svenskt håll inte på något sätt vill försöka påverka de politiska strömningarna i Norge, men ur svenska försvarets synvinkel ser man gärna att svensk och norsk trupp kan öva tillsammans.
- Norge är vårt huvudalternativ, men även Finland är en tänkbar samarbetspartner, men då talar vi nog mera om övningsområden i Norrbotten.
Hur stora är då möjligheterna att få se norska F 16-plan öva över Älvdalens skjutfält ?
- Har vi kommit så långt i den politiska processen krävs från den som har miljöansvaret, i det här fallet chefen P 4, ansöker hos generalläkaren som har att avgöra om verksamheten ryms inom gällande miljötillstånd. En fråga är om F 16 bullrar mer än JAS Gripen.
- Skulle det visa sig nödvändigt är vår förhoppning att det kan göras en revidering av miljötillståndet. Det är länsstyrelsen Dalarna som äger den frågan.
- Jag tror personligen det finns en framkomlig väg att få hit och samöva med utländsk trupp om det kan ske på ett miljömässigt och förnuftigt sätt. Ett försvarssamarbete får inte ske på bekostnad av miljön och det måste rymmas inom gällande lagstiftning. Det är det vi tittar på nu, säger Rafael Bengtsson.
Glädjande besked för skjutfältschefen, kapten Kent Bladfält, som berättar att under 2008 föreligger tre förfrågningar från utländska förband om att få bedriva övningsverksamhet på Älvdalens skjutfält, bland annat från Tyskland. Det handlar om skarpskjutningar.
- Den närmaste veckan har vi fullbelagt på hotellet i lägret (158 bäddar) genom olika aktiviteter här och redan nu ser det beläggningsmässigt bättre ut 2008 än vad vi kunde sammanställa 2007, säger Kent Bladfält.

Sten Widell
sten.widell@daltid.se
 

Publicerad: 2008-01-07 09:00
 

 

Biblioteket utvecklas med Älvdalsk YouTube

Med hjälp av pengar från kulturrådet har biblioteket i Älvdalen utvecklat sin web-plats så att både unga och vuxna nu lämnar tips om böcker, spel och filmer och deltar aktivt i bibliotekets verksamhet. Projektet har fått stor uppmärksamhet och personalen har all anledning att vara glada. I datorn en bild av dem då de startade projektet. På datorn är även Niclas Siljedahl och Birgitta Winlöf från länsbiblioteket i Falun med. Längst till vänster syns bibliotekschefen Caroline Smids, Carina Persson, samt bibliotekarierna Catrine Fjellström och Karin Booberg.  Foto: Björn Rehnström

ÄLVDALEN Dalarnas Tidningar


 

Demos. Nu kan nystartade band lägga ut musik på bibliotekets hemsida. Här är det ett par låtar från bandet Roadrunners, som bjuds ut att lyssna på. Fler är välkomna.  Foto: Björn Rehnström

 

YouTube lockar miljontals besökare. Nu startar biblioteket i Älvdalen en egen videosajt där låntagarna själva tipsar om böcker.

Filmer med bokrecensioner av barn, ungdomar och vuxna, musik som nybildade band vill få fler att lyssna på och bloggar för och av både vuxna och unga håller är några exempel på innehållet som hela tiden ska utvecklas. Det var i februari i år som biblioteket i Älvdalen som enda bibliotek i Dalarna fick 20 000 kronor för att delta i ett projekt vid namn Limit. Älvdalen skulle utveckla sin web-plats.

_ Grundtanken var att vi ville vara på de hemsidor där våra användare är, YouTube, Facebook , Wikipedia och sådana platser, säger bibliotekarien Karin Booberg.

Nu har projektet avslutats och bibliotekspersonalen i Älvdalen fick ett mycket positivt gensvar då man redovisade vad man gjort vid en stor konferens i Örebro. Tack vare intresset där blev man inbjudna att föreläsa på en utbildningsdag i Västerås. Personalen från Älvdalen kommer också att presentera sitt arbete vid en träff för webansvariga för biblioteken i Dalarna inom kort.

Vad är det då man gjort? Jo, man har utvecklat sin internetsida.

- Nu har vi gjort sidan mer interaktiv, alltså så att låntagarna själva medverkar med filmer och bokrecensioner och mycket annat, säger bibliotekschefen Caroline Smids.

- Ungdomar lyssnar hellre på vad andra ungdomar tycker, säger hon.

- Därför var det perfekt när vi fick till ett samarbete med skolans medialärare Lena Barke. Förra terminen spelade alla åttor in boktipsfilmer som lagts ut på nätet. Nu får de alltså både läsa böcker och göra film som har ett budskap och som ska ses av andra, inte bara göra film för att få ett betyg.

Det finns också en blogg för barn och ungdomar och en blogg för vuxna. En blogg är en sida där besökarna själva skriver in vad de tycker. - Vi har också filmat och intervjuat personer i den miljö där de lyssnar på CD-böcker, som blir allt mer populärt. Via vår hemsida kan folk alltså nu lyssna på vad andra personer, som de troligen känner, tycker om olika CD-böcker.

På bibliotekets hemsida finns också möjlighet för nystartade band att lägga ut musik de spelat in och på så sätt visa upp sig och kanske få reda på vad folk tycker om musiken.

Månadens förening är en annan sak som finns på hemsidan. Föreningarna får presentera sig och biblioteket ger tips om litteratur som kan vara intressant i sammanhanget.

- Det är ett himla kul sätt att jobba på, vi lär känna låntagarna bättre och de blir mer delaktiga i sitt bibliotek, säger Caroline Smids.

- Sen är det ju väldigt roligt att vi som ligger mest avsides av alla som var med i projektet och fick minst pengar har fått en sådan uppmärksamhet för det som vi har gjort, säger Karin Booberg.

- Nu ska vi diskutera hur vi ska gå vidare. Vi vill nu att man också lägger in recensioner av tv-spel och filmer från både barn och vuxna och mycket annat, säger Karin Booberg.

Liknelserna med den otroligt populära mötesplatsen YouTube är inte helt fel. Biblioteket lägger också ut filmer med boktips och annat på den riktiga YouTube.

- Det är väldigt, väldigt bra, det Älvdalen gjort, säger Lousia Hatamian som varit projektledare för Limitprojektet, där Älvdalen ingått.

- Det skulle vara skamligt om inte också de större biblioteken i landet provar det här som det lilla biblioteket i Älvdalen gjort. På det här sättet kan biblioteket bli ett verkligt kulturcentrum, när man blandar in användarna och tar in både musik - och spelrecensioner som brukarna själva gjort.

Se bibliotekets filmer! Klicka här!

Besök bibliotekets blogg

Björn  Rehnström
bjorn.rehnstrom@daltid.se
 

Publicerad: 2007-11-29 15:50
 

Rekordmånga startar företag i Älvdalen
2007-11-27 05:50
ÄLVDALEN DD
Näringslivskontorets mål har nåtts med råge: 38 nya företag har startat i Älvdalen under de tre första kvartalen. Målet var 30 på hela året.

Statistiken innebär att Älvdalen tillsammans med Malung, Leksand och Gagnef nu har det högsta nyföretagandet i Dalarna jämfört med invånarantalet.
Om takten håller i sig kommer runt 50 nya företag att se dagens ljus under 2007 vilket vore något av ett rekord i Älvdalen.
- Det är mycket glädjande siffror för Älvdalens del. Det är ett stort tryck på frågor om nyföretagande och det är roligt att så många anlitar näringslivskontoret som rådgivare när de kör igång, säger Karin Ljudén, nyföretagarrådgivare på näringslivskontoret, i ett pressmeddelande.

Över kommunen
- De nya företagen är proportionellt fördelade över kommunen; 22 i Älvdalen, nio i Idre och 7 i Särna, säger kollegan Peter Wahlberg.
De gläds också åt att 14 av de nystartade företagen ägs och drivs av kvinnor.

Deltar i W7
- Älvdalen deltar i projektet W7, ett samarbete mellan sju av länets kommuner. En av sakerna vi fokuserar på i det projektet är att stimulera kvinnligt företagande, säger Peter Wahlberg.
Under årets första nio månader har 1 187 företag startats i Dalarna.


JENNIE-LIE KJÖRNSBERG
DalaDemokraten

 

Orreforsglas och Älvdalsporfyr blir lyxkonst

Samarbetet öppnar nya marknader och kan ge jobb

Unik kombination. Porfyr från Älvdalen och glas från det världsberömda glasbruket Orrefor tror formgivaren Jan Johansson och älvdalingen Lars-Göran Zander ska kunna ge porfyren en ny framtid och arbetstillfällen.

 

ÄLVDALEN


 

På Porfyrmuséet. Fram till och med tisdag kan alla som vill se ett av de konstverk som konstnären Jan Johansson skapat genom att kombinera Orreforsglas och Älvdalsporfyr. "Porfyr i universum" heter detta konstverk.  Foto: Björn Rehnström 

Till Dubai. Lars-Göran Zander har fått hjälp med att ta fram stenprover som nu ska visas upp i Dubai i början av december.

Glasföretaget Orrefors i Småland har gett sin formgivare Jan Johansson och Lars-Göran Zander i uppdrag att ta fram nya produkter där det världskända glaset kombineras med porfyr från Älvdalen.
- Jag tror det här är framtiden för porfyren, säger Lars-Göran Zander som berättar att lyxföremål för offentlig inredning, lustjakter och rikemanshem har en enorm marknad i världen.

Det var redan för tolv år sedan som Lars-Göran Zander, då boende i Mellbystrand, träffade formgivaren Jan Johansson på Orrefors.

För två år sedan, när de tre glasbruken Orrefors, Kosta Boda och fått en ny dynamisk ägare i Torsten Jansson, som ryckt upp företagen ordentligt, togs en ny kontakt.

- Jag tog kontakt med Orrefors och blev slussad till Jan, berättade Lars-Göran Zander på Porfyrmuseet i Älvdalen på tisdagen.

- Vi började spåna om inredning och konstföremål och ganska snart kom jag in på ordet "Ursprung" och vi diskuterar just nu med klosterkyrkan i Vadstena om en första utställning där, som ska heta just "Ursprung", berättar Jan Johansson.

- Jag har jobbat med Kolmårdsmarmor ganska länge och porfyren är ett snäpp högre. et är ett märkligt material som innehåller så mycket, berättar Jan medan hans ögon lyser.

- Vi hade en vernissage på Hässelby slott för någon månad sedan och fick ett enorm gensvar på de fem produkter jag gjort hittills med porfyr och glas.

Nu ska man börja med nästa steg i detta spännande projekt: produktion av inredningsdetaljer för de exklusivaste bostadsmiljöerna och offentliga miljöer.

- Till nästa höst hoppas jag att vi kan ha fått ihop material till en utställning som ska visas i Kina, Dubai och USA bland annat, säger Lars-Göran Zander och berättar att han har ett brett kontaktnät i den värld de flesta av oss älvdalingar bara kan få se en glimt av i någon tidning; de ofantligt rikas värld.

- Orrefors har ju också butiker i 36 länder runt om i världen och har nyligen öppnat fem butiker i Kina och fler är på gång.

- Det här är rätt miljö och rätt kombination för porfyren. Ensam har den ingen chans, men i kombination med Orreforsglaset kan det här bli riktigt stort, säger Lars-Göran Zander.

Han berättar också att stensliparen Elis Eriksson, i Älvdalen gjort några porfyrprover som nu ska visas upp för oljeshejker och -prinsar i Dubai i början av december. Gustavssons Sten och Däck, före detta silversmeden Kjell Carlsson och Wasasten har också hjälp till med arbetena med de nya produkterna där Orreforsglas kombineras med porfyr.

- Vi håller också hela tiden på med utveckling, det gäller att hela tiden ligga ett steg före, berättar Jan Johansson och säger att man just nu på Orrefors experimenterar med att gjuta in porfyr i glas.

- Det blir spännande att se hur det går.

- Jag är lite försiktig, men det här kan, om det går bra, skapa jobb också i Älvdalen, där kunnandet om porfyr och slipning finns, säger Lars-Göran Zander.

Fram till och med tisdag kan alla som vill titta på konstverket "Porfyr i universum" på Porfyrmuséet.

Fakta: Porfyren hetare och hetare

Intresset för porfyr tycks bli bara större och större runt om i världen. Tidningen Connoisseur, som bara de som har en deklarerad inkomst på över 1,5 miljoner per år, får prenumerera på hade man i nummer ett i år ett reportage om Älvdalsporfyr över hela 24 sidor.

Som avslutning på artikeln stod: "Porfyr är i dag ett hett men mycket exklusivt samlarområde. kanske är det nu dags för en ny renässans för den kungliga stenen, i kombination med häftig modern svensk design?"

Fakta: Formgivaren Jan Johansson

Formgivaren Jan Johansson är född 1942.

Han jobbar för Orrefors glasbruk - nu Orrefors Kosta Boda glasbruk- sedan 1969.

Föddes på Lidingö 1942. Utbildad på Konstfack.

Har formgivit ny butelj för Renat brännvin 2002

Han har haft mängder av utställningar med sina konstverk över hela världen.

Hans glaskonst finns representerad på Nationalmuseum i Stockholm, Corning Muesum of glass i New York, Kunstindustrimuséet i Olso, Småland Muesuem, Röhsska konstslöjdmuseet i Göteborg, Museum für kunst und Gewerbe i Hamburg och the National gallery of Victoria i Melbourne, Australien.

Björn Rehnström
bjorn.rehnstrom@daltid.se

Publicerad: 2007-11-28 15:07
 

Studieflit gav Mattias medalj


 

 Foto: Privat 

Mattias Stridh från Älvdalen har tilldelats Tryggve Holm-medaljen för bästa studieresultat på Linköpings tekniska högskolas examenshögtid i helgen.

Medaljen delas ut till den nyutexaminerade civilingenjören med bästa medelbetyg per program och år.

Mattias har studerat tre år på Transport- och Kommunikationssystem- programmet i Norrköping och därefter ett år vid Cardiff University. Mattias arbetar numera med trafiksimulering och transportplanering på ett multinationellt företag i Basingstoke, England.

 

Publicerad: 2007-11-28 12:44