Tillbaks till Älvdalen Nu
 
Aktuellt 2003-04-25

Långö Bruks Fotoalbum

Tidningsartiklar om Långö Bruk

Boken om Långö Bruk

Karta över Långö Bruk

Långö Bruks Gästbok

Bli medlem genom att fylla i uppgifterna nedan. Årsavgiften är endast 50:-.

Välkommen som medlem

Namn
Adress

Postnr

Postadress

Telefon

E-post

Välkommen till föreningen

Långö Bruk


 
Här fanns en gång ett samhälle, ett bruk, där stångjärnshamrarna dunkade och slog dag och natt. Där smederna svettades floder över ässjans glöd och sliparna skärpte stålen på liarna som gjorde Långöns namn känt över hela världen. Här bodde som mest 297 personer med egen affär, egen skola och egen samlingslokal.
Idag syns inte mycket av det liv som levdes här. Bara grundstenarna och högarna efter murstockarna finns kvar. Men, letar man under ytan så kan man hitta många spår efter verksamheten. Dessutom finns mycket dokumenterat i fotografier och firmapapper.
Den lilla förening som bildades 1995 gick i stå. Men 1998 togs ett omtag och vi har sedan dess försökt samla in så mycket och dokumentera så mycket som möjligt. Ett resultat är den bok vi gav ut 2001, "Långö Bruk - Ett industrisamhälle i vildmarken". Vi är en liten förening, med ett litet antal medlemmar som aktivt hjälps åt för att bevara och dokumentera, men desto fler medlemmar som stödjer oss i vår gärning. Hjälp oss du också! Bli medlem idag.
 

Bli medlem i föreningen Långö Bruk du också!


Som medlem är du med och stödjer dokumenteringen och bevarandet av resterna efter en av Älvdalens största industrier: Långö Bruk. Vi samlar in och kopierar av all information och alla fotografier vi kan komma över för att kunna visa hur livet tedde sig på Långön. Arbetet med en bok om livet på Långön är just avslutat och boken finns i butikerna i Älvdalen, men du kan även beställa boken här. Det innebär ju därmed inte att vi inte vill ha mera information. Så har du någon historia att berätta eller gamla bilder att visa oss, hör gärna av dig hur obetydligt du än tycker att det kan vara. Det kan vara en nog så viktig pusselbit i det stora hela.
Om du härstammar från Långön vore det intressant att få veta detta så kanske vi kan dokumentera invånarna på Långön i framtiden.
Vi försöker skriva ett medlemsbrev en gång i kvartalet där vi berättar vad som händer i föreningen och på Långön. Har du en E-mail adress kan vi skicka info lite oftare.


 EU-projektet "Långö Bruk - Ett industrisamhälle i vildmarken - etapp 1" är avslutat.

Läs om det på våraEU-sidor.  
Nu har vi lagt in ännu flera tidningsartiklar, från 30-talet och framåt.Styrelsen    E-mail   tel.hem   mobil   tel.arb

Ordförande  

       

Vice Ordf  

Anders Hård 

  

070-5415621  

Kassör  

Roland Nygren 0251-41337 070-6563162 0251-10095

Sekreterare  

Annelie Linde

0251-30202

Ledamot  

Stefan Linde

0251-30202

 

Ledamot  

Martis Stig Eriksson 

0251-10177

 

Ledamot  

   

Hit Counter

webbmaster

Peter Nygren 

0251-51145  

0706-991171